Tomas Skogstjärn-Föreläsning/utställare

Vi hälsar Tomas Skogstjärn välkommen till Valla Wellness. Han kommer att hålla en föreläsning om "Naturens apotek och skafferi" och Friluftssäkerhet och barnsäkerhet.

Naturens apotek och skafferi
"Vi har en stor tillgång i vår svenska natur i form av vilda växter som kan nyttjas som mat och naturmedicin. Detta är en gammal kunskap som börjat falla i glömska. Vad vi ofta tänker på är jakt, fiske, bär och svamp som kan användas. Men vi har i Sverige ca 230 vilda växter som vi kan tillvarata som mat och naturmedicin. Många av dessa örter är betraktad som vanligt ogräs, men de kan tillagas som rena läckerheterna, några exempel är maskros och mjölkört (rallarros) m.fl. Ett stort antal av våra vanligaste örter kan torkas och användas som te, matkrydda och dryckeskrydda. Dessa örter har sin naturmedicinska verkan på olika sätt. Med små enkla medel går det att fixa till sitt eget lilla husapotek. Det går även att framställa sina egna hudvårdsprodukter i hemmet som t.ex. hudsalvor, tvål och liniment m.m. Man kan även göra sin egen myggolja med rölleka som grundingrediens och den fungerar då bra. Då slipper man köpa giftiga kemikalier på affären och smeta in sig med.
 Under föreläsningen går jag igenom vilka örter, svampar och lavar som kan användas enligt ovanstående text plus mycket mera.
 
Smakprov erbjuds under förläsningen."

Friluftssäkerhet och barnsäkerhet.
Om vi går vilse ute skogen, vad gör vi då?  Vi erbjuder alla barn att gå en slinga med olika stationer, därigenom får vi lära oss hur man gör när man har gått vilse.
Vi avslutar vilse slingan med en lek som heter 112-Leken.  Genom leken får barnen lära sig att larma 112 om det har hänt något. Barnen får leka polis, brandkår och ambulans.
Att gå vilse slingan med 112-Leken kostar 20: - per barn. Priset är detsamma tillsammans med någon vuxen. Alla barn får ett målarhäfte gratis.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-